
Jak długo i jak przechowywać olej konopny, aby nie tracił swoich właściwości?
Data dodania: 21.03.2022
Olej konopny, przechowywany w niewłaściwy sposób może tracić sporą część swoich prozdrowotnych właściwości, chociaż jego wygląd zewnętrzny nie będzie na to wskazywał.
Głównym wrogiem prozdrowotnych wartości oleju konopnego jest światło i temperatura.
Oleje, które mają w swoim składzie wielonasycone kwasy tłuszczowe (olej konopny, olej lniany), trzeba przechowywane w niskiej temperaturze i nie powinny być narażane na długotrwałe działanie intensywnego światła. Prawdziwy olej konopny, dostarczany jest w butelkach z ciemnego szkła, co służy dodatkowemu zabezpieczeniu przed szkodliwym działaniem światła.
Zalecamy przechowywać olej konopny w lodówce. Ale warto pamiętać, że przy niższych temperaturach olej konopny może ulec naturalnemu zmętnieniu – nie wpływa jednak ono w żadnym wypadku na właściwości zdrowotne oleju. Należy również zadbać o to, aby butelka z olejem była szczelnie zamknięta.
Oleju konopnego nie należy podgrzewać. Poddany wysokiej temperaturze wydziela szkodliwe związki – akrylamid i akroleina, które powstają podczas smażenia. Najlepszym rozwiązaniem, które nie szkodzi a wręcz przeciwnie – doskonale wpływa na zdrowie jest stosowanie oleju na zimno – zakrapianie nim sałatek, dodawanie do koktajli i okraszenie gotowych dań po ich przygotowaniu.
Olej konopny ma dość długą przydatność do spożycia. Jednak ten okres jest podyktowany wyłącznie prawidłowym przechowywaniem produktu. Średni czas przydatności oleju konopnego, przy zachowaniu idealnych warunków przechowywania, wynosi około 2 miesiące od daty otwarcia. W zamkniętej formie może stać nawet pół roku (licząc od daty jego produkcji).