Mąka konopna

Data dodania: 22.02.2022

Mąka konopna staje się coraz bardziej popularna i pojawia się na polskich półkach sklepowych. To dobra wiadomość, ponieważ jest ona cennym źródłem białka, minerałów oraz wielu aminokwasów, niedostępnych w innych rodzajach mąk stosowanych w gastronomii.

Mąkę konopną uzyskują z drobno zmielonych i odtłuszczonych ziaren konopi siewnych. Ten produkt nie ma nic wspólnego z działaniem psychoaktywnym i jest w 100% bezpieczny do wykorzystania w życiu codziennym. Mąka konopna nie zawiera glutenu.

Właściwości mąki konopnej:
– obniża cholesterol,
– poprawia krążenie,
– łagodzi zapalenia stawów,
– wzmacnia odporność,
– dodaje energii i przyspiesza metabolizm.

Mąka konopna nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Można ją użyć do pieczenia chleba, ciast czy naleśników. Warto jednak pamiętać, że ten produkt nie wykazuje właściwości zwiększających objętości wypieków, dlatego też, by uzyskać taki efekt, należy pomieszać ją z inną mąką.